Výživa a metabolismus
3. 8. 2010
VÝŽIVA
- základní živiny :
- cukry, bílkoviny, tuky a voda
- doplňky :
- minerální látky a vitamíny
- největší energetickou hodnotu mají tuky
- nejdostupnější en. - sacharidy
- nejhodnotnější - bílkoviny
- zdravá výživa musí obsahovat také dostatečné množství soli a vody
- potrava by měla také obsahovat vitamíny - nedostatek - onemocnění
název | zdroj | projev při nedostatku |
B1 | kvasnice, vnitřnosti, obilí, luštěniny, houby | únava, záněty nervů, choroba beri-beri |
B2 | kvasnice, mléko, obilí, vajíčka, maso, houby | pomalé hojení zánětů, zvýšená dráždivost |
PP (niacin) | vnitřnosti, maso, kvasnice | záněty kůže, poškození mozku |
kyselina listová | zelené části rostlin | poruchy krve, tvorba chudokrev. |
B12 | vnitřnosti, maso, částečné činnosti bakterií ve střevech | poruchy krve, tvorba chudokrev. |
C | citrusové plody, šípky, černý rybíz, další ovoce a zelenina | únava, snížená odlnost vůči infekcím, krvácení dásní, choroba kurděje |
název | zdroj | projev při nedostatku |
D | rybí tuk, vejce, máslo, částečně vzniká v kůži při opalování | křivice, měknutí kostí |
E | obilné klíčky, mléko, vejce, slune. semena | porucha tvorby pohl. hormonů |
K | zelené části rostlin, kapusta, špenát | zhoršení srážlivosti krve, krvácení do tkání |
A | mléko, vaječný žloutek, provitamin A - karoten je v mrkvi, rajčatech | zhoršení vidění za šera, změny na sliznicích |
METABOLISMUS
- přeměna látek a energie
- v těle neustále probíhá přeměna látek při niž se uvolňuje nebo spotřebovává energie
- 2 typy reakcí :
- reakce rozkladné (katabolické) -štěpení složitějších látek na látky jednoduché
- energie se uvolňuje
- rekace skladné (anabolické) - přeměna látek jednoduchých na látky složitější
- energie se spotřebovává
- reakce rozkladné (katabolické) -štěpení složitějších látek na látky jednoduché
- živiny (cukry, tuky, bílkoviny) vstřebané v tenkém střevě se dále zpracovávají (játra)
- část živin se přetvářní na látky tělu vlastní (bílkoviny -stavební funkce, enzymy - štěpení, hromony, krevní barviva, fibrinogen)
- část živin je zdrojem energie
- chemická energie - cukry -tělní zásboy - glykogen, tuk
- mechanická energie - práce , pohyb
- teplo
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář